Personal Training,  Voeding

Wat is nou je BMI?

Er wordt mij vaak gevraagd: Wat is nou BMI? Dit is je Body Mass Index. Het kijkt of je lengte en gewicht in orde is en of het gezond is voor je lichaam en het geen risico geeft op bijv: hart en vaat ziekten, diabetes etc. Het is belangrijk om dit regelmatig te checken! Je BMI kun je op verschillende manieren uitrekenen.

Bij de BMI berekening geeft het een eindtotaal aan of je gewicht wel of niet gezond is, dit kan ook te laag zijn.
Zit je beneden de 18,5 BMI dan is het verstandig om aan te komen. Je kan dit altijd even nachecken.
Zit je tussen de 18,5 en 25 BMI probeer dit dan vast te houden!
Zit je tussen de 25 en 30 BMI dan is het verstandig goed op te letten want boven de 30 is het noodzakelijk om af te vallen, dit is te hoog en heb je meer kans op verhoogd cholesterol etc.
Je kan dit altijd 1x per jaar laten onderzoeken bij je huisarts.

Ik meet dit vaak met de omtrek van je buik. Buikvet is momenteel het probleem in NL en je krijgt vaak dezelfde uitslag als een BMI berekening. Vrouwen onder de 80 cm is prima, tussen 80 en 88 cm is het zo houden en erboven is het verstandig om af te vallen. Mannen als ze onder de 94 cm blijven, 94 en 102 cm is zo houden en boven de 102 cm is afvallen! Meet je buikomtrek op het smalste deel tussen je bovenste heupbeen en je onderste rib, dus je taille.

Voor mensen die veel sporten en een behoorlijke spiermassa hebben geeft de BMI vaak een te hoge uitslag uit, dus afvallen! Houdt dan je buikmeting aan. Dit geld ook voor Aziatische mensen.

Hoe bereken je je BMI?Je gewicht, je lengte in cm of meters. Bijvoorbeeld, je bent 1.57 meter en 65 kilo zwaar. Je BMI is: 65 / (1.57 x 1.57) = 26 Het kan natuurlijk ook met centimeters. Dezelfde berekening is dan: 65 / ((157 x 157) x 10.000) = 26

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *